Vecka 33 (32+0) ♥

Bebis

Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet. Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens position – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu så att huvudet lättare kommer ut under förlossningen. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig i och med att bebisen lägger på sig underhudsfett.

Skulle barnet födas nu kan det klara sig i en kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.

Du

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och fixerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k ödem är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt. Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Egna tankar

Förlossningen börjar närma sig med stormsteg och även om jag har en mage stor som en badboll och känner pyret's alla rörelser, så har jag fortfarande svårt för att förstå att jag och min fina om några veckor snart blir föräldrar. Att vi två blir tre, en egen liten familj. Så overkligt men så fantastiskt ♥

Jag försöker förbereda mig för den stora dagen så gott som det går, även om jag inte kan tycka att man ska planera och tänka allt för mycket så vill jag ändå tänka igenom det som komma skall och iallafall tänka lite om hur jag vill ha det när det väl är dags. Jag vet hur jag vill föda, men sedan om det blir som tänkt vet man ju aldrig. Och jag känner inte att jag kommer bli besviken om jag inte föder som jag tänkt i mitt huvud nu före. Det får bli som det blir, huvudsaken är att vårat älskade lilla pyre kommer ut hel och mår bra. Det är min drömförlossning.

Förutom all värk och många sömnlösa nätter så mår jag bra. Jag älskar att vara gravid och känna/se när pyret bökar omkring där inne är det bästa som finns. Jag kan sitta i flera timmar och bara kolla på magen, det är helt otroligt! Jag känner sån lycka när jag tänker på att om några veckor får vi träffa vårat mirakel som vi skapat - oj vad vi längtar efter dig!!! ♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



RSS 2.0