Välkommen vecka 28 (27+0) ♥

Bebis

Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna. Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2.

Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst.

Du

Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan använda bh-inlägg av ylle med lanolin. De är bättre än pappersinlägg. Skriv gärna en önskelista inför förlossningen. I den kan du skriva hur du vill att din förlossning ska gå till. Vill du kanske lyssna på din favoritmusik när du föder? Eller är det så att du vill undvika vissa smärtlindringsmetoder.

Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs.

Egna tankar

Jag mår bra och det känns underbart att veckorna bara flyger iväg! Magen växer och växer, nu går det verkligen inte att missa min kula ;) Har fortfarande ont i ryggen och har börjat få mer och mer foglossningar, ska få ett bälte som förhoppningsvis kommer ge ett bra stöd så det slipper kännas som jag håller på att gå sönder inuti. Är inne i en period nu när nätterna är ganska jobbiga, vaknar ofta och behöver gå på toa och det gör lika ont att kliva upp varenda gång. Sedan vaknar jag av att jag behöver vända mig från höger sida till vänster, då gör det så fruktansvärt ont i höften som jag legat på. Det blir bara svårare och svårare att vända på sig. Känner mig som en flodhäst ;) Men det är så värt det, värt varenda kilo, vårat älskade lillpyre. Vi längtar efter dig!








Kommentarer
Postat av: Mickan, Gravid v. 39

Hittade hit via Sandra, Colins mamma. :) Fin mage du har och grattis till ny vecka. Veckorna går himla fort! :) När har du BF?

2012-03-20 @ 20:09:33
URL: http://angel-like.com
Postat av: Anna [gravid v. 36]

Tack så mycket, din mage är ju hur fin som helst också. Känns konstigt att man helt normalt börjar kommentera varandras magar så fort man blir gravid och det syns. :D Men det är ju verkligen något att vara stolt över. :)

2012-03-20 @ 20:18:19
URL: http://annananna.blogg.se/
Postat av: Sandra, Colins mamma

Ja de är dem. Vilken fin mage! Hoppas du haft en bra dag.

2012-03-20 @ 21:00:52
URL: http://sandrahupdate.blogg.se/
Postat av: Jennie

Ha du provat att ha kuddar mellan knäna och runt höften som? Känner igen de där hur jobbigt de var att byta sida å hur ont de gjorde!!

2012-03-20 @ 21:03:32
Postat av: Sanna

Så fin :)

Jag köpte mig en gravidkudde, som formas och läggs under mage eller mellan ben. Underlättar faktiskt lite! Dock så använder jag den mer som kudde nu hihi ;)

2012-03-21 @ 10:17:33
URL: http://sannaerikakarlsson.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



RSS 2.0