Vecka 26 (25+0)

Bebis

Cirka 23 cm lång och vikten är 8-900 gram.

Barnet har nu passerat en viktig gräns. Det har kommit så långt i sin utveckling att det sannolikt skulle överleva utanför livmodern. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka  på ljus och mörker. Genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbarken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller skall får plats. Barnet har mer sammanhängande  sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Navelsträngen  kan ibland vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas trots det sällan.  

Navelsträngens korkskruvsliknande utseende gör den i viss mån eftergivlig.  Den består av en tjock geleaktig substans som effektivt skyddar de 3 blodkärlen  som leder mellan moderkakan och barnet inne i navelsträngens mitt.

Du

Ni delar allt.
Livmodern når nu upp till din bröstkorg.

Bebisen delar dina känslor. Om du är ledsen, trött eller stressad känner barnet av det. Han eller hon reagerar på de stresshormoner som bildas i din kropp. Om du blir rädd för något kommer barnet att påverkas av adrenalinet i ditt blod. Men barnet reagerar också på när du känner dig glad, nöjd och älskad. Alla endorfiner flödar genom ditt blod och genom navelsträngen till din bebis.

Nu har bebisen mer tydliga sov- och vakenperioder. Känner du det? Du kanske ser ett mönster? Är hon eller han vaket samtidigt som du? Eller har du ett litet liv i magen som rumsterar omkring på natten?

Egna tankar

Våran älskade bebis sparkar och har sig för fullt där inne, det är så mysigt med alla sparkar! Och det är helt otroligt hur snabbt tiden går, jag är redan i vecka 26. Tyckte det var nyss vi fick reda på att lilla pyret finns inom mig. Magen växer och växer, precis som den ska! Jag älskar min mage, supermycket. Kan stå länge i spegeln och bara titta på den, en helt fantastisk känsla.

Men det känns tyvärr inte bara superbra och jag mår inte som jag vill må heller. Min rygg håller på att gå av, känns det som. Mina vader och ben gör så ont efter en arbetsdag trots att jag använder stödstrumpor. Väldigt jobbigt med tanke på att vi går så mycket på jobbet, fram och tillbaka. Imorse mådde jag fruktansvärt illa och började kallsvettas, får hoppas att det bara var en engångsgrej och att illamåendet inte kommer tillbaka för det är så grymt jobbigt att hantera när man börjar jobba sju på mornarna. Men förutom värken så mår jag bara bra! Jag stiger upp varje morgon med ett leende och känner sån lycka över livet.

Det här är precis vad jag har drömt om. Och när man får spendera varenda dag med sin livskamrat kan man inte vara annat än lycklig, du är världens finaste Peder och jag älskar dig så mycket!

Kommentarer
Postat av: Frida - mamma till Elsa och lillebror i magen

Ja tänk vad tiden går snabbt egentligen. Men de sista veckorna går segt. Hoppas ditt illamående inte har med graviditeten att göra.

2012-03-06 @ 16:16:56
URL: http://Http://allgren.blogg.se
Postat av: Renata

Hoppas verkligen du inte håller på att få foglossning med tanke på ont i ryggen och benen. Det är verkligen inte kul :( ta många bad om du har badkar!

2012-03-06 @ 21:48:12
URL: http://renatas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



RSS 2.0